Yeni evlenecek çiftler, düğün günü öncesinde evlerinin ihtiyaçlarını en ince ayrıntısına kadar düşünüp tamamlamaya çalışıyor. Eski zamanlardan günümüze kadar gelmiş olan çeyiz geleneği, tanım olarak biraz farklılaşmış görünüyor. Eskiden erkekler çalıştığı için evlenecek kadınların genellikle el emeğiyle ürettikleri eşyalarla eve katkı yapması olarak adlandırılıyordu. Günümüz modern dünyasında ise erkeğin ve kadının birlikte çalışması nedeniyle bu tanım değişiyor. Artık evlenecek çiftler, evlerinin ihtiyaç listesini birlikte hazırlıyor ve genellikle ortak bir bütçe oluşturup bu ihtiyaçları birlikte tamamlıyor. Genel anlamda çeyiz bu şekilde tanımlanabiliyor. Haydi gelin çeyiz listesi tavsiyeleri verelim.

Çeyiz Alışverişinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çeyiz alışverişine başlamadan önce iki farklı liste hazırlamanız tavsiye ediliyor. Bunlardan ilki kendi yapacağınız çeyiz alışverişi listesi, diğeri ise çeyiz hediyesi listesi oluyor.

Evlenecek çiftlere genellikle ailesi, akrabaları ve yakın arkadaşları hediye almak istiyor. Hediye alırken onları en çok düşündüren konu ise alacakları hediyeye ihtiyacınız olup olmadığı oluyor. Bir çeyiz hediyesi listesi yaptığınızda hem hediye almak isteyenleri bu düşünceden kurtarıyorsunuz hem de evinizin ihtiyacını karşılamış oluyorsunuz. Bu nedenle ihtiyacınız olan eşyaları ev hediyesi almak isteyen yakınlarınıza iletebilmek için ayrı bir liste oluşturuyorsunuz. Bu eşyaları hediye almadan önce size soran yakınlarınıza söyleyebiliyorsunuz.

Çeyiz alışverişini iki bölüme ayırabiliyorsunuz. Birinci bölüm beyaz eşya, yatak odası takımı gibi büyük kalemlerden oluşurken, ikinci bölüm diğer küçük ancak adet olarak fazla eşyalar oluyor. Alışverişe başlarken birinci bölümdeki büyük kalemlerden başlamak işinizi biraz daha kolaylaştırıyor.

Ayrıca çeyiz alışverişi sırasında oturacağınız evin büyüklüğünü de mutlaka hesaba katıyorsunuz. Çok beğendiğiniz oturma grupları ya da beyaz eşyaları alıp evinize getirdiğinizde size fazla yaşam alanı bırakmayabiliyor. Hatta bazı eşyalar odanıza sığmayabiliyor. Bu nedenle alışverişe başlamadan önce odalarınızın ölçüsünü alıp eşyaların ölçülerine göre karar vermeniz en doğrusu oluyor.

Çeyiz listesi oluştururken eşyalarınızı gruplandırmanız da büyük kolaylık sağlıyor. Mutfak eşyaları, yatak odası, oturma odası ve salon, banyo, elektronik eşyalar ve diğer ev eşyaları şeklinde gruplara ayırdığınızda hem liste oluşturmanız kolaylaşıyor hem de alışveriş sırasında zorlanmıyorsunuz.

Mutfak Eşyaları Çeyiz Listesi Hazırlarken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Gelinlerin çeyiz setlerinde ilk olması gereken mutfak eşyaları oluyor. Mutfak eşyaları dendiğinde sadece küçük eşyalardan bahsedilmiyor. Mutfakta kullanılan her şeyi bunun içine katabiliyorsunuz. Tencere, tava takımından yemek takımlarına ve buzdolabı gibi beyaz eşyalara kadar hepsini bunun içine alabiliyorsunuz.

Mutfak eşyaları çok kapsamlı olduğu için en çok eksik çıkan çeyiz genellikle burada oluyor. Çünkü çok fazla küçük detay içeriyor. Bu nedenle detaylı bir liste hazırlamak çok fayda sağlıyor.

ceyiz listesi olustururken dikkat-edilecekler neler teknosa

Tencere Setleri

Çeyiz için mutfak eşyalarını hazırlarken pişirme ürünleri olarak adlandırılan eşyaları birinci önceliğe alabiliyorsunuz. Bunun içerisine sadece tencereler girmiyor. Normal ve düdüklü tencerenin yanı sıra tava ve sahan setini de buraya ekleyebiliyorsunuz.

Diğer pişirme ürünleri olarak borcam çeyiz setini, cezve ve kek kalıpları gibi eşyaları da bu listeye yazabiliyorsunuz.

Çeyizlik Sofra Ürünleri

Çeyiz için hazırlayacağınız mutfak eşyaları listesinde en çok eşya bulunan grup sofra ürünlerinde oluyor. İrili ufaklı pek çok eşyayı içerisinde barındırıyor. Yemek takımları, bardaklar, çatal, kaşık ve bıçak takımları gibi eşyaları bu grubun içinde sayabiliyoruz.

Klasik bir çeyiz yemek takımı içerisinde çorba kaseleri, düz ve çukur tabaklar ilk akla gelen ürünler olarak sayılabiliyor. Bunların yanında pasta tabakları, tuzluk ve karabiberlik gibi eşyalar da ekleniyor.

Yemek takımları çoğunlukla 6, 12 ya da 24’lü takımlar halinde satılıyor. Burada seçim yaparken ne kadarlık ihtiyacınız olduğunu ve evinizde bunları saklamak için yer olup olmadığını düşünmeniz gerekiyor. İhtiyacınızdan fazlasını aldığınızda evinizde koyacak yer bulamayıp zorluk yaşayabiliyorsunuz.

Sofra ürünleri dendiğinde daha çok akşam yemeği masasında kullanılan eşyalar geliyor olsa da, kahvaltılık ürünleri de bu listeye ekleyebiliyorsunuz. Kahvaltılık setler içerisine servis tabakları, reçel kaseleri, çay fincaları gibi eşyalar dahil edilebiliyor.

Sofra ürünlerinin tabak ve kaselerden sonraki başlıca ürünleri çatal, kaşık ve bıçak takımları yer alıyor. Bu takımlarda tıpkı yemek takımları gibi 6, 12 ve 24 kişilik olarak piyasada bulunuyor. Tercih yaparken daha çok yemek takımı ile aynı grupta olmasına dikkat ediliyor.

Listeye ekleyeceğiniz bir diğer takım bardaklar oluyor. Sofranızda kullanacağınız bardakları set olarak alabiliyorsunuz. Bunların arasında su bardakları, çay bardakları ve kahve fincanlarını dahil edebiliyorsunuz.

Sofra ürünlerinde bunların yanında bir de yardımcı ürünler bulunuyor. Bunların arasında ekmek sepeti, baharatlık, sürahi, servis tepsisi gibi ürünler yer alıyor. Ayrıca masa örtüsü, peçetelik gibi ürünleri de unutmamanız gerekiyor.

Mutfak Masası Takımları

Mutfakta ihtiyacınız olacak büyük eşyaların başında mutfak masası ve sandalyeler geliyor. Mutfak masası takımını seçerken özellikle oluşturmak istediğiniz tarzınıza uygun mobilyalar seçmeniz gerekiyor. Mutfakta eşinizle keyifli zaman geçirmeyi, uzun hafta sonu kahvaltıları ve akşam yemekleri yemeyi istiyorsanız hoşunuza giden ve sizi yansıtan eşyalarınızın olması gerekiyor. Bu nedenle seçim yaparken buna dikkat etmeniz önemli noktalar arasında yer alıyor.

Küçük Ev Aletleri Çeyiz Takımları Hazırlarken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Evinizde işlerinizi kolaylaştıran eşyaların başında küçük ev aletleri geliyor. Sadece mutfakta değil evin her yerinde küçük ev aletlerini kullanıyoruz. Blender, mutfak robotu, çay makinesinin yanı sıra elektrikli süpürge, ütü ve saç kurutma makineleri küçük ev aletleri arasında sayılabiliyor.

Hem yemeğinizi hem de ev işlerini hızlı bir şekilde yapmanızı sağlayan bu aletler arasında seçim yaparken işinize yarayacak ürünleri seçmeniz önemli konuların başında geliyor. Piyasada çok fazla çeşit küçük ev aleti bulunuyor. Listenizi hazırlarken hangilerini kullanacağınızı belirleyip ona göre ekleme yapmanız gerekiyor. Bu şekilde fazla masraf yapmaktan kurtulurken evinizde gereksiz kalabalık da yaratmamış oluyorsunuz.

Yatak Odası Çeyiz Seti Listesi Hazırlarken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Yatak odası çeyiz listesi hazırlarken bazı dikkat etmeniz gereken noktalar bulunuyor. Çok fazla kalem eşya olmayacağı için seçiminizi doğru yapmanız gerekiyor. Çünkü yatak odanız eşinizle huzurlu ve mutlu olacağınız alanlardan biri oluyor. Bu nedenle listenizi hazırlarken ihtiyacınız olan eşyaları göz önünde bulundururken tarzınızı da belirliyorsunuz.

Eşinizle birlikte sadelikten yanaysanız sadece ihtiyacınız olan yatak odası takımı ve gardıroptan oluşan bir dekorasyon yapabiliyorsunuz. Yatak odası takımı içerisinde komodin ve şifonyer de olacağı için odada ihtiyaç duyacağınız eşyaları tamamlamış oluyorsunuz. Daha fazla saklama alanına ihtiyacınız olacağını düşünüyorsanız odanızın büyüklüğüne göre dolap ya da kesonlar ekleyebiliyorsunuz.

Bunların yanı sıra yatak odası nevresimlerini unutmamanız gerekiyor. Yatak örtüsü, nevresim takımları, yastık ve yorgan, battaniye ve pike takımları listenizde bulunması gereken eşyalar arasında yer alıyor. Burada en çok kafanıza takılan soru, bunlardan kaçar tane alınması gerektiği oluyor. Bunların sayısını eşinizle birlikte belirleyebiliyorsunuz. Öncelikle evinize yatıya gelecek olan misafirlerinizin olacağını unutmuyorsunuz. Bu nedenle bu takımlardan en az bir tane misafir için listeye ekliyorsunuz. Nevresim takımlarınızı yıkayacağınızı unutmazsanız bir tane de kendiniz için yedek takım bulundurmak oldukça işinize yarıyor.

Yatak odasında kullanacağınız perde ve halınızı odanızın genel renkleriyle uyumlu bir şekilde seçerseniz içeri girdiğinizde kendinizi daha mutlu hissettiğinizi görüyorsunuz.

Banyo Çeyiz Listesi Hazırlarken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Çeyiz listesi hazırlarken banyoda kullanacağınız aksesuarları ve tekstil ürünlerini ekliyorsunuz. Banyo çeyiz takımı olarak piyasada çoğunlukla sabunluk, çöp kovası, diş fırçalığı ve banyo fırçası bulunuyor. Şık bir banyo hazırlamak için bu ürünler gerekli oluyor. Bunların yanı sıra paspas, havlular, bornoz takımı ve banyoda kullanmak için lifleri de eklemeyi unutmamanız gerekiyor.

Eğer oturacağınız evde banyo dolapları bulunmuyorsa bunu da listenize eklemeniz daha sonra zor durumda kalmanıza engel oluyor.

Hol İçin Çeyiz Listesi Hazırlarken Nelere Dikkat Etmeniz Gerekiyor?

Hol ya da diğer bir deyişle antreniz için hazırlayacağınız çeyiz listesi, evinizin büyüklüğüne göre değişiyor. Çünkü bazı evlerde hol olarak sadece bir portmantoluk alan bırakılıp geri kalanı evin kullanım alanına dahil ediliyor. Evlendikten sonra oturacağınız eviniz eğer böyleyse kullanışlı bir portmanto almaya özen gösteriyorsunuz. Özellikle ayakkabı dolabı için ayrı bir alanınız yoksa portmantonun içerisinde ayakkabılığın olmasına dikkat edebiliyorsunuz. Ya da küçük bir portmanto ile ayakkabılığı sığdırabiliyorsunuz.

Evinizde geniş bir hol bulunuyorsa çeyiz listenize ekleyeceğiniz birkaç eşya daha oluyor. Yerler için bir yolluk, ayakkabılık ve bir bench ya da puf oldukça kullanışlı oluyor.

Televizyon ve Beyaz Eşya Çeyiz Listesi Hazırlarken Nelere Dikkat Etmeniz Gerekiyor?

Genel olarak elektronik eşya çeyiz seti diye tanımlayabileceğimiz bu eşyaların listesini hazırlarken öncelikle temel ihtiyaçlarınızı yazmanız gerekiyor. Bunlar bir evin olmazsa olmaz eşyaları buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, ocak, fırın, davlumbaz ve televizyon oluyor. Beyaz eşyalarınızı alırken dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar bulunuyor.

Öncelikle beyaz eşyaların boyutlarının onlar için ayırdığınız yere uygun olup olmadığına bakmanız gerekiyor. Daha sonra kullanacağınız özelliklerinin ihtiyacınıza uygun olmasına dikkat ediyorsunuz. Beyaz eşyalar evinizdeki en çok enerji tüketen kısım olacağı için enerji tasarruflu modeller arasından seçim yapıyorsunuz. Böylece ilerleyen aylarda faturanızın fazla gelmesini engellemiş oluyorsunuz.

Beyaz eşya konusunda boyut ve özelliklerden daha çok güvenilir markaların ürünlerini tercih etmeniz önemli bir konu oluyor. Bu sayede hem eşyalarınız kısa sürede arızalanmıyor hem de satış sonrası destek ile eşyalarınızın güvende olduğunu biliyorsunuz.

Oturma Odası Çeyiz Listesi Hazırlarken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Oturma odası ya da salon için çeyiz listesi hazırlarken özellikle dikkatli olmanız gerekiyor. Çünkü evliliğinizin ilk aylarında çok fazla misafiriniz oluyor. Hem sizin hem de eşinizin yakınları ve arkadaşları tebrik için arka arkaya gelmeye başlıyor. Hepsini salonunuzda ağırlayacağınız için burada hazırlayacağınız çeyiz listesi oldukça önemli oluyor.

Çeyiz listenizde büyük kalem eşyaları ilk sıralara ekliyorsunuz. Salonunuzda bunun için oturma grubu ya da salonun şekli uygunsa bir L koltuk ekleyebiliyorsunuz. Ayrıca salonunuzda misafirlerinizi ağırlamak için bir de yemek masası bulunması gerekiyor. 6 ya da 8 kişilik yemek masasıyla yemeğe gelen misafirlerinizi rahatlıkla ağırlayabilir, onlarla eğlenceli vakit geçirebiliyorsunuz. Listeye ekleyeceğiniz diğer mobilya ürünleri televizyon ünitesi ve kitaplık oluyor. Bazı mobilya markaları bunları mobilya çeyiz seti ismiyle hep birlikte satabiliyor. Eğer salonunuzu kendi tarzınıza göre düzenlemek istiyorsanız, hepsini kendi zevkinize göre ayrı ayrı da alabiliyorsunuz. Salonunuzda mobilyanın yanı sıra tekstil ürünleri de bulunuyor. Salon çeyiz listenize mutlaka perde, halı, kırlent gibi ev tekstili ürünleri adı verilen eşyaları da ekliyorsunuz. Salonda kullanacağınız bu tekstil ürünlerinin salondaki diğer eşyalarla ve kendi tarzınıza uygun ürünlerden oluşmasına dikkat ediyorsunuz.

Yukarıda çeyiz listesi oluştururken dikkat edilecekler neler olabilir elimizden geldiğince anlatmaya çalıştık.

Siz de ihtiyaçlarınıza en uygun beyaz eşyaları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
Kapsüllü Kahve Makinesi Tavsiyeleri
Devamını Oku

Kapsüllü Kahve Makinesi Tavsiyeleri

Kolay kullanıma sahip kapsül kahve makinesi çeşitleri farklı özellikleri sayesinde evlerde sıklıkla tercih edilen elektrikli ürünler arasında yer…
sac kurutma makinesi tavsiyeleri teknosa
Devamını Oku

Saç Kurutma Makinesi Tavsiyeleri

Saçlarınız ister uzun ister kısa olsun, saç kurutma makinesi mutlaka bulunması gereken kişisel bakım ürünlerinden biri oluyor. Evde…
termos nedir termoslarin ozellikleri nelerdir teknosa
Devamını Oku

Farklı Termosların Özellikleri Neler?

Termoslar içerisine konulan sıcak veya soğuk sıvıları uzun süre boyunca herhangi bir sıcaklık değişimine uğramadan, sağlıklı şekilde koruyabilen,…