Çamaşır makineleri elde çamaşır yıkama sorununu ortadan kaldırması nedeniyle ev eşyalarımız arasında önemli bir yerde bulunuyor. Gelişen teknolojiyle birlikte hem inatçı kirleri çamaşır makineleriyle kolayca çıkartabiliyoruz, hem de enerji ve su tasarrufu sağlayabiliyoruz. Temizlik konusunda en çok kullandığımız ev eşyalarımızdan biri olduğu için teknolojik anlamda oldukça sık gelişmeler yaşanıyor. Ancak ne kadar gelişse de bazen çamaşır makinelerimizde arızalar yaşanabiliyor. Bu konuda en çok yaşanılan sorun da çamaşır makinesinin su almaması oluyor. Bu yazımızda çamaşır makinesi su almıyorsa ne yapmalısınız anlatmaya çalışacağız.

Su Kesintisi Yaşanıyor Olabilir

Çamaşır makinesi neden su almıyor dediğimizde ilk sebep, yaşadığımız bölgedeki ya da dairemizdeki su kesintisi olabiliyor. Suların kesik olmasından dolayı makinemizi çalıştırmak istediğimizde su almıyor.

Bazen dalgınlıkla suların kesik olduğunu unutabiliyor ya da fark etmeyebiliyoruz. Eğer makinemiz su almıyorsa öncelikle musluklardan suların olup olmadığını kontrol ediyoruz. Sebep buysa sular gelene kadar makinemizi kapatıp beklememiz gerekiyor. Sular geldikten sonra da bir süre bekleyip ardından makinemizi çalıştırıyoruz.

Çamaşır Makinesine Bağlı Musluğu Kontrol Etmeliyiz

Çamaşır makinesinin su almamasının en sık yaşanan bir diğer nedeni de makinenin bağlı olduğu musluğun kapalı olmasıdır.

Bazen güvenlik açısından bazen de makinenin yerini değiştirdiğimizden musluğu kapatıp daha sonra unutabiliyoruz. Bu yüzden çamaşır makinesimiz su almıyorsa ilk bakmamız gereken yer musluk oluyor. Eğer musluk kapalıysa açık konuma getirdikten sonra tekrar çalıştırmayı denememiz gerekiyor.

Su Giriş Hortumunu Kontrol Etmemiz Gerekiyor

Çamaşır makinesi su almıyor ise problem su giriş hortumundan da kaynaklanıyor olabilir. Hortumda bükülme gibi bir durum varsa düzeltmemiz yeterli oluyor. Hortumu düzelttikten sonra makineyi tekrar çalıştırmayı deneyebiliriz.

Ayrıca su hortumu bazen tıkanabiliyor. Bundan kaynaklı da çamaşır makinemiz su almıyor olabilir. Eğer su hortumunda bir tıkanıklık varsa temizlememiz gerekiyor. İçindeki filtreyi sökerek tamamen temizleme işlemini tamamlıyoruz.

Bunun yanı sıra su giriş hortumu da kırılmış olabiliyor. Bu genellikle çamaşır makinemizin yerini değiştirdiğimizde karşılaştığımız bir durum oluyor.

Böyle durumları kontrol etmek için önce hortuma bakmamız gerekiyor. Eğer bir kırılma durumu varsa hortumu düzeltilmeyi deneyebiliriz ya da tamamen değiştirebiliriz.

Valf Giriş Filtresinde Tıkanma Söz Konusu Olabilir

Çamaşır makinesi su almıyorsa ne yapmalı tavsiyeler verirken, valf giriş filtresinde tıkanıklık olması durumunda da çamaşır makinemiz su almıyor olabilir. Bu gibi durumlarda filtreyi temizleyerek tıkanıklığın giderilmesini sağlayabiliyoruz.

Makine Kapağında Oluşabilecek Bazı Sorunlar

Çamaşır makinemizin su almamasının nedeni bazen kapağından kaynaklı olabiliyor. Kapak tam olarak kapanmadığında çamaşır makinesi güvenlik nedeniyle çalışmaya başlamıyor. Son çıkan modellerde kapak açık kaldığında uyarı veriyor olsa da bazı modellerde bu sistem bulunmuyor. Bu nedenle çamaşır makinemizin kapağının tam olarak kapanıp kapanmadığını kontrol etmemiz gerekiyor. Kapağı kapattığımızda kilitlenme sesini duyduğumuzdan emin olmalıyız. Eğer çamaşır makinemizin kapağının kilidinde bir sorun varsa da bu kilidi ancak değiştirerek sorunu çözebiliyoruz.

Çamaşır makinesine fazla çamaşır koyduğumuzda ya da düzensiz olarak koyduğumuzda çamaşırların kapağa sıkışmasına neden olabiliyoruz ve bu durumu kapağı açmadan fark edemiyoruz. Eğer çamaşır makinemiz su almıyorsa kapağı açıp içerisindeki çamaşırları kazana doğru ittirmemiz ve kapağın kapanmasıyla ilgili kontrollerimizi tam olarak yapmamız sorunu çözebiliyor.

Şebeke Su Basıncında Yaşanan Düşme Sorun Yaratabiliyor

Bazen evlerimize gelen şebeke suyunun basıncında değişimler oluyor. Özellikle su tüketiminin çok fazla olduğu yaz aylarında bu tarz durumlar yaşanıyor. Bir de evimiz yüksek katlardaysa şebeke suyu bulunduğumuz kata çıkana kadar basıncı çamaşır makinesinin çalışmasına yetecek kadar olmayabiliyor.

Böyle durumlarda genel olarak su tüketiminin daha az olduğu saatlerde çamaşır makinemizi çalıştırıyor olmalıyız. Gece saatleri ya da sabahın çok erken saatleri bu konuda yaşadığımız sorunu çözüyor olacaktır.

camasir makinesi su almiyorsa teknosa

Su Giriş Ventilinde Tıkanıklık

Su giriş ventilinin tıkanıklığından kaynaklı çamaşır makinemiz su almıyorsa burayı temizlememiz gerekiyor. Sorunun bundan kaynaklı olup olmadığını kontrol etmek için su giriş hortumunu makineye bağlı olan noktasından sökmemiz gerekiyor. Burada bulunan filtreyi bir pense yardımıyla çıkarıp suyun altında lavaboya vurarak temizlediğimizde tıkanıklığı tamamen ortadan kaldırabiliyoruz.

Deterjan Kutusunun Makineye Bağlanan Kanalında Tıkanıklık Olabilir

Deterjan gözünün çamaşır makinenizin su almasıyla bir bağlantısı olmadığını düşünüyor olabilirsiniz. Ancak eğer makinenin deterjan kutusuyla arasındaki bağlantıda bir tıkanıklık varsa yine su almayıp yıkama işlemine başlamıyor.

Çamaşır makinemizi her çalıştırdığımızda deterjan kutusunda kalıntılar oluşuyor. Makinemizin performansının etkilenmemesi için bu kalıntıları düzenli olarak temizlememiz gerekiyor. Eğer uzun süredir buranın temizliğini ihmal ettiğimizi düşünüyorsak önce deterjan kutusunu yerinden çıkarmalı ve suyun altına tutarak tüm kalıntıları temizlediğinizden emin olmalıyız. Daha sonra tekrar yerine takarak makinemizi çalıştırmayı deneyebiliriz.

Hangi Durumlarda Teknik Servis Çağırmalıyız?

Çamaşır makinemizi kullanmak istediğimizde su almadığını görüyorsak buna sebep olacak kontrollerin tamamını yaparak sorunu kendiniz çözmeye çalışabiliyoruz. Ancak yaptığımız tüm kontroller ve temizleme işlemlerine rağmen hala sorun çözülmüyorsa makinemizde teknik bir sorun yaşanıyor olabilir.

  • Makinenin emniyet ventilinde sorun yaşanıyor olabilir.
  • Ventilin elektrik kablosunda bir kopukluk olabilir
  • Çamaşır makinelerinin programlı çalışmasını sağlayan bir anakartları bulunuyor. Anakartında bir arıza olabilir.
  • Su seviyesini ölçen anahtarda sorun bulunuyor olabilir.
  • Makinemizin diğer parçalarının elektrik donanımında kaçak olabilir.
  • Pompa motoru arızalanmış ya da tıkanmış olabilir.

Çamaşır makinemizde bunun gibi sorunlar yaşanıyorsa çalıştırmayı denediğimizde su almıyor olacaktır. Ancak bu sorunları tek başımıza çözmemiz mümkün olmuyor. Yaşanan sorunun uzmanlar tarafından yerinde tespit edilmesi gerekiyor ve gerekli müdahaleyi onların yapıyor olması lazım. Gerekli müdahale bazen evimizde yapılıp hemen giderilebiliyorken bazen de atölyede yapılması gerekebiliyor. Buna teknik uzmanlar karar verip bizi bilgilendiriyor olacaktır.

Eğer kendi başımıza sorunu çözemiyorsak çamaşır makinemizin yetkili servisini arayarak destek isteyebiliyoruz.

Bu yazımızda çamaşır makinesi su almıyorsa ne yapmalısınız anlatmaya çalıştık. Bu gibi sorunlar çoğaldıysa çamaşır makinenizi de değiştirmek de son çözüm olabilir.

En iyi çamaşır makinelerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
utu nasil temizlenir teknosa
Devamını Oku

Ütü Nasıl Temizlenir?

Kıyafetlerimizin şık ve temiz görünmesini sağlamanın en etkili yolu, onları ütülemekten geçiyor. Üzerimizdeki kıyafetler ne kadar temiz ve…
maymun ve insan arasinda 5 ilginc ozellik teknosa
Devamını Oku

Maymun ve İnsan Arasındaki 5 İlginç Benzerlik

Yıllardır toplumlardaki bitmeyen tartışmaların ilk sıralarında maymunlar ve insanlar arasında görülen şaşırtıcı benzerlikler yer alıyor. Yapılan genetik araştırmalarda…