Evde yaptığımız işler arasında en fazla vaktimizi alan bölüm mutfak işleri oluyor. Diğer ev işlerini belirli periyotlarda yaparken mutfak işlerini her gün yapmak durumunda kalıyoruz. Özellikle yemek yapmak gün içerisinde oldukça fazla zamanımızı alıyor. Eğer yemek yapmayı seviyorsanız bu geçirdiğiniz zamandan keyif alabiliyorsunuz. Ancak yine de bazı işlerde harcadığınız zamanı kısaltmak ve malzemeleri daha verimli kullanabilmek için mutfak aletleri en büyük kurtarıcımız oluyor. Yemek yaparken zorlandığımız işlerin başında doğrama ve çırpma kısmı geliyor.  Yemeğimizin daha lezzetli olması için bazı yiyecekleri en küçük parçalarına kadar doğramamız, bazı yemeklerin pürüzsüz kıvama gelebilmesi için de çok iyi çırpmamız gerekebiliyor. Bütün bunları elimizle yapmak hem çok büyük bir zamanımızı alıyor hem de mutfak aletleri kadar güçlü yapamıyoruz. Bu nedenle küçük ev aletleri olarak geçen bu cihazlarla yemeklerimiz daha lezzetli olurken bu tarz işlemler çok daha kısa zamanımızı alıyor. Mutfak aletleri arasında en çok birbirine karıştırılan cihazlar blender ve rondolar oluyor. İki cihazın da neredeyse aynı işleri yaptıkları düşünülse de aralarında bazı farklar bulunuyor. Gelin, blender ile rondo arasındaki fark neler anlatalım.

Blender Özellikleri Nelerdir?

Blender, genel olarak yiyecekleri karıştırma işlemlerinde en büyük yardımcımız oluyor. Sıvı yiyecekleri ya da sıvıyla karıştırılacak olanları istediğimiz kıvama getirebilmek için kullanıyoruz. Blenderların çeşitli hız kademeleri oluyor ve bu kademeler ne kadar fazlaysa işlerimizde de o kadar yardımı oluyor. Çünkü güçlü bir motor gücüyle karıştırma yapıldığında her şeyi karıştırabildiğimiz gibi istediğimiz kıvamları da bu şekilde yakalayabiliyoruz.

blender ile rondo arasindaki farklar teknosa

Piyasada birçok işlemi yapabilen özelliklerde blender setleri bulunuyor. Bu setler sayesinde sadece karıştırma için değil kesme, doğrama, dilimleme ya da çırpma gibi işlemlerde de blender kullanabilme imkanına sahip oluyoruz.

El tipi ve cam kaplı olan blender modellerini farklı amaçlarla kullanabiliyoruz. El blenderlarını çoğunlukla ayrı bir kaba ihtiyaç duymadan yemekleri piştiği kapta karıştırabiliyoruz. Pratik kullanımının yanı sıra kolay da temizlenebildiği için yemek yapmayı sevenlerin en çok kullandığı blender çeşidi oluyor.

Cam kaplı blenderler ise iki parçadan oluşuyor ve daha çok sos yapımında ya da meyve püresi hazırlamak için kullanılabiliyor. Bu tip blenderlar meyveli içecekler yaparken de oldukça kullanışlı oluyor.

Karıştırdığı gıdaların aromalarının birbirine geçmesini sağladığı için blenderlar, amatör ve profesyonel tüm mutfakların vazgeçilmez parçaları arasında yer almaya devam ediyor.

Rondo Özellikleri Nelerdir?

Mutfaktaki doğrama, parçalama ve öğütme gibi işlemlerde hayatımızı en çok kolaylaştıran küçük ev aletleri rondolar oluyor.

Yemek hazırlarken doğrama işlemleri hem en çok zamanımızı alan işlerden biri oluyor hem de kaza sonucu yaralanmalara neden olabiliyor. Bu nedenle rondo kullanımı bize zaman kazandırırken bir yandan da tehlikeli durumlara karşı korumuş da oluyor.

blender ile rondo arasindaki fark nedir teknosa

Ayrıca çeşitli aparatları sayesinde farklı kalınlıkta doğrama yapma imkanına sahip oluyoruz. Dayanıklı bıçaklarıyla uzun süre sorunsuz olarak kullanılabiliyor. Çeşitli aparatları sayesinde sadece sebze meyveleri değil fındık, fıstık, badem gibi daha sert besinleri de parçalayabiliyor. Hatta bunları öğüterek kullanacağımız zaman rondolarla çok kısa sürede mükemmel bir şekilde öğütebiliyoruz.

Blender ile Rondo Arasında Nasıl Farklar Bulunuyor?

Tasarım Farklılığı

Cam kaplı sürahi şeklindeki blenderlar esas olarak koni şeklinde tabana doğru dönen bıçaklara sahip olarak üretiliyor. Taban ve bıçak tasarımı blender içerisinde bulunan malzemelerin sürahinin ortasına doğru dönmesi için teşvik ediyor. Ortada bir girdap oluşturuyor ve katı parçaları aşağı doğru sürükleyerek bıçakla buluşmasını sağlıyor. Ancak bunun oluşabilmesi için içerisinde yeteri miktarda sıvı olması gerekiyor. El blenderlarının ise kullanım alanı bundan farklı oluyor.

Rondolar ise farklı yüksekliklerde iki bıçağa ve büyük, düz bir zemine sahip oluyor. İki bıçaktan biri en alt seviyede oluyor ve tabanı sıyırarak en alttaki yiyecekleri doğruyor. Yüksekte bulunan bıçak ise yukarıda bulunan yiyecekleri parçalamaya yarıyor. Rondolar tamamen katı yiyecekleri daha küçük parçalara ayırmak için tasarlanmış oluyor.

Hangi Cihaz Ne İş Yapıyor?

Her iki cihaz da ıslak ve kuru yiyecekleri karıştırmak için kullanılabiliyor. Ancak tasarım yapısı ve tabanı dikkate alındığında iki cihaz da iki farklı çalışma şekliyle daha verimli oluyor. Çünkü bir blender öncelikle sıvı ile kullanılmak için tasarlanarak üretiliyor. Bu nedenle smoothie, çorba ve sos yapmak için ideal cihazlar oluyor. Blender içerisinde yeteri miktarda sıvı olmadığında içerisindeki bıçaklar malzemeleri aşağı doğru yönlendiremiyor ve bıçakların üzerinden sıçrıyor. Dolayısıyla bir muzu içerisine attığınızda o muzun istediğiniz gibi parçalanması imkansız hale geliyor.

Blenderın tam tersine rondoların kasesi düz olarak tasarlanıyor. Bu da onu katı malzemelerin doğranmasında başarılı hale getiriyor.

Aparatlar Arasında Fark Var mı?

Blenderların büyük çoğunluğu sadece bir bıçak takımı ve bir sürahi ile üretiliyor. Ancak rondolar aparat bakımından zengin çeşitliliğe sahip oluyor. Dilimleyiciler, rendeler, hamur bıçaları gibi çok çeşitli aparatları bulunuyor. Kullanacağınız malzemeye uygun bıçakları kullanarak tam verimli olacak şekilde kullanabiliyorsunuz. Bu sayede cihazın kullanımı daha kolaylaşıyor ve büyük miktarda yiyecek malzemelerinin kısa sürede ve kolayca istediğiniz şekle getirebiliyorsunuz.

Boyut Farklılığı Önemli mi?

Blenderlar genellikle beklenenden daha küçük boyutlara sahip oluyor. Kullanırken içerisindeki sıvı, bir girdap oluşturarak dönmeye başladığı için ortası aşağı doğru giderken kenarlardaki sıvı yukarı doğru gidiyor. Bu nedenle sürahi blender kullanırken en sık yaşanan sorunların başında sıvının taşması geliyor. Blender içerisinde kullanacağınız sıvı bu faktörü göze alarak belirlemeniz gerekiyor. Genellikle yarısı ya da en fazla dörtte üçü dolu olacak şekilde kullanılıyor. Ayrıca içerisine tüm malzemeleri koyduktan sonra çalıştırmadan önce sürahinin kapağının tam olarak kapalı olduğundan emin olmanız gerekiyor.

Rondolar ise içerisindeki yiyecek miktarı ne kadar olursa olsun tam verimli bir şekilde çalışabiliyor. Bıçak yapısı ve çalışma prensibi olarak dışarı taşırmaya çok meyilli olmuyor.

Bu yazımızda blender ile rondo arasındaki fark neler anlatmaya çalıştık.

Siz de en iyi elektrikli ev aletlerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
Derin dondurucu nasıl temizlenir
Devamını Oku

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Yaz sebzelerini kış aylarında tüketmeye devam etmek, etleri depolamak ve kışlık erzak hazırlığını saklamak için derin dondurucular fazlasıyla…
televizyon acilmiyor teknosa
Devamını Oku

Televizyon Açılmıyor Neden?

Akşamları evimizde ailece vakit geçirirken ya da kendi başımıza oyun oynarken, en çok ihtiyaç duyduğumuz cihazlardan biri televizyon…
Evde Pofuduk Pankek Yapımı
Devamını Oku

Evde Pofuduk Pankek Yapımı

Pankekler hem kahvaltıların hem de beş çayının mükemmel eşlikçilerinden biridir. Özellikle klasik bir kahvaltıyı zenginleştirmenin en iyi yoludur.…
En iyi bebek arabası tavsiyeleri
Devamını Oku

En İyi Bebek Arabası Tavsiyeleri

Bebeğiniz için yaptığınız tüm alışverişlerin en iyisi olmasını isterken bütçenize de uygun seçeneklere göz atıyor olabilirsiniz. Birçok farklı…